Blog Standard Layout

Blog template available with right, left or without sidebar.

Cultuur

Cultuur

Puglia heeft een rijke cultuur gevormd onder invloed van de Grieken, Arabieren en Noormannen. Dit levert een unieke culturele mix op in dit verre, zuidoostelijke deel van Italië. Denk daarbij aan de Pizzica, een energieke dans die lijkt op de Tarantella. Er zijn ook moderne feesten zoals de bierfeesten eind augustus en het beroemde muziek festival in Martina Franca

San Vito dei Normanni heeft 11 kerken met ieder zijn eigen beschermheilige. Naast de bekende katholieke feestdagen zoals Pasen, Allerheiligen en St. Johannes vinden er regelmatige processies plaats. Het tweede weekend van de maand Juli viert San Vito dei Normanni een groot feest ten nagedachtenis aan hun patroonheiligen San Vito Martire en San Vincenzo Ferreri.

 

Strandleven

Strandleven

Vila Gabellotti ligt op slechts 5km van het zandstrand van Torre Guaceto.  Dit natuurreservaat bestaat uit duinen en een kilometers lang strand. De ene kant heet Punta Penna Grossa waar u de auto kunt parkeren en met een treintje naar het enige strandtentje wordt gebracht.

De andere kant heet Apani waar u de strandpaviljoens Boa Gialla en Guna Beach vindt. Hier kunt u strandbedjes huren, heerlijk eten en borrelen, omkleden en een douche nemen. Binnen 15 minuten bent u op de andere levendige en gezellige stranden van Specchiolla of Torre Santa Sabina.

 

Eten & drinken

Eten

Uit eten gaan is voor de Italianen een belangrijke sociale aangelegenheid. Vrienden tref je in het restaurant en dat mag tot laat in de avond. De Pugliese keuken is heel eenvoudig en toch bijzonder smakelijk. De grote keuze aan ‘anti-pasti’ die op tafel wordt gezet lijken op de Spaanse Tapas. De volgende gang, de ‘primi’, bestaat vaak uit orecchiette oftewel kleine oortjes, een pasta gemaakt van volkoren graan, die met een schier eindeloze variatie aan sausen wordt klaargemaakt. Een van de meest bekende streekgerechten is orecchiette alla cime di rape oftewel orecchiette met raapstelen. Maar natuurlijk zijn gerechten met verse vis- en schaaldieren in overvloed te vinden. Zeer geliefd is een pasta met zeevruchten en de pesce spada oftewel de zwaardvis. Onder de groentengerechten vindt men gevulde aubergine en courgettes, gebakken of gepureerde bonen en raapstelen.

De vleesliefhebber wordt op zijn wenken bediend in restaurants als L’Archetto della Brace en Fattoria Grottamiranda. Aan de toonbank kiest u het vlees, zoals bij de slager, en het vlees wordt vervolgens voor u gegrild op houtskool.

Tegenwoordig is Puglia een rijke streek, de rijkste van het zuiden. Harde tarwe, olijven, druiven, aubergines, artisjokken groeien overvloedig op het vlakke land. Puglia is de grootste wijn- en olijfolieproducent van Italië met een groot aantal kwalitatieve wijnen waaronder Salento Salice, Primitivo en Negro Amaro. Ook is Puglia beroemd om haar amandelbomen en fruitbomen. Er groeien pruimen, perziken, kersen, vijgen, abrikozen en citrusvruchten zelfs in de tuinen van Villa Olivia en Villa Gabellotti.