Lokale specialiteiten

Eten

Eten

Uit eten gaan is voor de Italianen een belangrijke sociale aangelegenheid. Vrienden tref je in het restaurant en dat mag tot laat in de avond. De Pugliese keuken is heel eenvoudig en toch bijzonder smakelijk. De grote keuze aan ‘anti-pasti’ die op tafel wordt gezet lijken op de Spaanse Tapas. De volgende gang, de ‘primi’, bestaat vaak uit orecchiette oftewel kleine oortjes, een pasta gemaakt van volkoren graan, die met een schier eindeloze variatie aan sausen wordt klaargemaakt. Een van de meest bekende streekgerechten is orecchiette alla cime di rape oftewel orecchiette met raapstelen. Maar natuurlijk zijn gerechten met verse vis- en schaaldieren in overvloed te vinden. Zeer geliefd is een pasta met zeevruchten en de pesce spada oftewel de zwaardvis. Onder de groentengerechten vindt men gevulde aubergine en courgettes, gebakken of gepureerde bonen en raapstelen.

De vleesliefhebber wordt op zijn wenken bediend in restaurants als L’Archetto della Brace en Fattoria Grottamiranda. Aan de toonbank kiest u het vlees, zoals bij de slager, en het vlees wordt vervolgens voor u gegrild op houtskool.

Tegenwoordig is Puglia een rijke streek, de rijkste van het zuiden. Harde tarwe, olijven, druiven, aubergines, artisjokken groeien overvloedig op het vlakke land. Puglia is de grootste wijn- en olijfolieproducent van Italië met een groot aantal kwalitatieve wijnen waaronder Salento Salice, Primitivo en Negro Amaro. Ook is Puglia beroemd om haar amandelbomen en fruitbomen. Er groeien pruimen, perziken, kersen, vijgen, abrikozen en citrusvruchten zelfs in de tuinen van Villa Olivia en Villa Gabellotti.